Naujienos
Užgavėnios
2014-02-27
Gal šiemet žiemos nei vyc neraikės – paci cykiai išajo... Bet visciek kovo 4 dzienų – Užgavėnios. Prisvalgysim blynų, riebaus maisto, daug mėsiško, o jau paskui nuog Pelanų dzienos ik Velykai, sapcynias nedėlias, pasnykausim. Dartės atejo tokis čėsas, kad dzidesniuosa kaimuosa, miesteliuosa ir miestuosa tokias šventes švencam vienodai, kap visa Lietuva. Bet gi tep negerai. Skyrtingai saniau švysdavo dzūkai, nei dartės. Veisajuosa cantri dralojas muzikantai, persirengėliai su kaukėm, vaikai aina per žmones ir rankas saldainius, blynus, net ir pinigus. Tokių dainukį vaikai vis dainuoja: ,,Mes žydukai Lietuvos prašom blynų ir kavos, o jei blynai nemaišyti, prašom pinigus krapštyti.“ Pinigų tai prašo, bet pamiršta žmonėm geros sveikatos, gerų metų atainancų palinkėc... Sani žmones pasakoja, kad per Užgavėnes ca Veisajuosa vaikus laisdavo būrais (kelių gatvių vaikus) rogutėm nuog kalnų pasvažinėc jei būdavo sniego. Tep tai jiej cik po kelis, kaimynų vaikai, važinėdavos. Persirengėlių, niekas bent jau Tarpukarin Veisajuosa ir aplinkiniuosa kaimuosa, nemena. Būdavo supdavos sūplaukėm vakari trobosa, ba po dzvylkai išneš tėvai ir pakavos tas sūplaukes nat ik Velykai. Jaunimas kūlalį vežodavo rogėm, jei buvo sniego, jei ne, tai vežimu arkliu kinkytu, aplink laukus. Vėl vakari jaunimas šokius pasdarydavo ir linksmydavos ik dzvylkai. Būdavo, an juoko, laikrodzį atgal pavaro kokiu valandu, kad pašoktų ilgiau. Isidainuodavo, isirėkalodavo, isišokdavo, ba per gavėnių jau nemožna. Gardzau namie valgyc būdavo, būtinai mėsiško ir daug (jei cik turėjo iš ko), ba an ryt jau pasnykas. Ir to pasnyko ik Velykai labai ščyrai sredoj, pėdnyčioj ir subatoj laikydavos. Nat pieniško nevalgydavo. Ca mūs krašto gaspadinės pasakė kelis racaptus pasnyko valgio, galėtūt pasdarį pakaštavoc. Gal ir prasci ciej dzūkiški valgiai, bet cikrai sveiki. Vis dartės visos jaunos moterys, merginos labai visokių dietų laikos – vaikos madas. Gerau tegu papasnykauna tas septynias nedėlias, pamacytų kad dzidelė nauda būt ir sveikatai, sukūsc, ir pasruoštų cinkamai dzidzausai pavasaro šventei – Velykom.
Gaidzo juka (arba gaidzio ašaros)
Drabnai pjauscytų svogūnų su drusku sugrūsc šaukštu bliūdukan, indėc biskį pipiruko, biskį cukruko, užpylc vandeniu ir išmaišyc. Valgyc su būlbom. Labai cinka vakarienei.
Žūrienė
Palikc duonos maišymo skysto (prieš užmynkymų) ir išvyrc buzukį, intrupyc svogūno ir valgyc su būlbom.
Grikinė boba arba babka
Grikinių myltų, druskos, rūgščios smetonos ar rūgštaus pieno. Viskų gerai išmaišyc, sudėc blėkon ir kepc. Jei būt ne pasnykas, možnėt užspyrgyc spirgucais su svogūnais, bet kap dar pasnykas, tai valgyc su rūgštum pienu cinka. Bulbos su lupynom
Gali būc vyrtos puodi, možna iškepc pečiun an pado. O valgyc ir su lupynu cinka – dar sveikiau.
Būlbų košė
Pasūdzytas ir išvyrtas būlbas sugrūsc kočėlu, praskiesc tuom vandenuku nuog būlbų nusunktu, užspyrgyc svogūnu an aliejaus. Labai cinka valgyc su rūgytais kopūstais.
Silkė
Nulupc silkės skūrukį, sutrupyc viducinio dzidumo gabalais, sudėc svogūnų supjauscytų dzideliais apvaliais gabalais, (juos dar možna prieš dedanc an silkių pagrūsc ranku užpylus cukraus, druskutės ir aliejuko, acto, vandenuko, biskį palaikyc, kad pasmarinuot), užpylc vandeniu su actu ir aliejum.
Žuvis
Pasūdzytų žuvį iškepc paprastai an aliejaus, paskum pakepyc svogūnuko an aliejaus ir užpylc an viršaus.
Sūdzyci grybai
Jei rudenį prisrinkot rudmėsų arba grūzdų, zelionkų ir pasisūdėt, tai dar per gavėnių labai cikt juos pasgatavyc. Možna numirkyc, kad nebūt tep sūru, bet možna ir nenumirkytus valgyc, cielus su bulbom. Arba dar možna sutrupyc nemažais gabalais, užtrupic svogūno ir užpylc aliejaus.
Valgykit ir būkit sveiki!